Skip to content

Cine are nevoie de evaluator de risc?


Evaluator de risc
este acea persoana fizica sau juridica cu experienta semnificativa in domeniu, care cunoaste, intelege si poate pune in aplicare in mod corect acele metode si tehnici recunoscute care sunt necesare pentru efecuarea unei evaluari credibile.

Securitatea fizica reprezinta protectia personalului, sistemelor, operatiilor, programelor retelelor si a datelor in fata evenimentelor sau circumstantelor fizice care pot cauza pierderi sau distrugeri unei organizatii publice sau private. Aceasta include si protectia impotriva focului, dezastrelor naturale, sau a actelor de natura umana de tipul terorismului, furtului, violentei la locul de munca sau a vandalismului.

Evaluator

Este de asteptat ca evaluatorul de risc la securitate fizica sa aplice si sa respecte urmatoarele principii:

1. INTEGRITATE 

Integritatea evaluatorului de risc la securitate fizica este baza de incredere si de credibilitate acordata judecatii lui.

Evaluatorul de risc la securitate fizica:

1.1. Va efectua munca sa cu onestitate, diligenta si responsabilitate.

1.2. Trebuie sa respecte legile si sa faca cunoscute informatiile descoperite sau cerute de legi si regulile profesiei.

1.3. Nu participa la activitati ilegale sau sa se angajeze în acte care sunt compromitatoare pentru profesia sa.

1.4. Trebuie sa respecte si sa contribuie la obiectivele legitime si etice ale organizatiei.

2. OBIECTIVITATE

Evaluatorul de risc la securitate fizica trebuie sa manifeste cel mai inalt nivel de obiectivitate profesionala in colectarea, evaluarea si comunicarea informatiilor despre activitatea sau procesul in curs de examinare. Evaluarea trebuie sa se execute intr-o maniera echitabila fara a fi influientat in hotararea sa de propriile interese sau ale altora.

2.1. Nu trebuie sa ia parte la orice activitate sau relatie care ar putea afecta sau se presupune a-i afecta obiectivitatea judecatii.

2.2. Nu va accepta nimic care ar putea afecta sau se presupune a afecta judecata sa profesionala.

2.3. Trebuie sa prezinte toate vulnerabilitatile pe care le cunosc si care, în cazul în care nu au fost dezvaluite, pot distorsiona rezultatul raportului de evaluare a riscului la securitate fizica.

3. CONFIDENTIALITATE  

Evaluatorul de risc la securitate fizica respecta valoarea si dreptul de proprietate asupra informatiilor pe care le primeste si nu dezvaluie aceste informatii, fara o autorizare prealabila, daca nu o obligatie legala cere sa faca acest lucru.

3.1. Informatiile colectate în cadrul activitatilor  trebuie utilizate cu precautie pentru a le proteja.

3.2. Nu trebuie sa utilizeze aceste informatii pentru câstig personal sau într-un mod contrar legii sau în detrimentul obiectivelor legitime si etice ale organizatiei.

4. COMPETENTA

Evaluatorul de risc la securitate fizica utilizeaza si aplica cunostintele, abilitatile si experienta necesara pentru a efectua o cat mai corecta evaluare.

4.1. Nu trebuie sa se angajeze în evaluari pentru care au cunostinte, expertiza si experienta.

4.2. Trebuie sa realizeze activitatea de evaluare a riscurilor la securitate fizica în conformitate cu prevederile legislative, normelor si standardele de specialitate.

4.3. Va îmbunatati continuu competenta, eficienta si calitatea muncii lor.

 

Analiza de risc la securitatea fizica este conditia strict necesara pentru depunerea spre avizare a planului de paza al unei unitati.

Orice activitate de paza care nu se va fundamenta pe o astfel de analiza de risc este ilegala si se sanctioneaza conform HG 301/2012 cu amenda de pana la 50.000 RON. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre politisti, jandarmi precum si de catre primari sau imputerniciti legali ai acestora.

Conform art. 13 din Instructiunea nr.9 a I.G.P.R. publicata in Monitorul Oficial nr. 164 din 27.03.2013 prestatorii nu pot efectua analize de risc la securitate fizica pentru unitatile cu care ei sau angajatorii lor au in derulare contracte pentru asigurarea serviciilor de paza a obiectivelor, bunurilor si valorilor, serviciilor de proiectare, instalare, modificare sau intretinere a componentelor ori sistemelor de alarmare impotriva efractiei.

In concluzie, societatile de paza nu pot sa efectueze analiza de risc aferenta intocmirii planului de paza. De aceea aveti nevoie de un evaluator de risc la securitatea fizica.