Click aici pentru tarife.
Analiza de risc la securitatea fizică este, potrivit legislaţiei în vigoare, un document obligatoriu pentru toate societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, care deţin bunuri sau valori cu orice titlu şi sunt obligate să asigure protecţia acestora. Pentru unele firme, realizarea analizei de risc la securitatea fizică este obligatorie chiar de la momentul începerii activităţii, dar alte firme mai au timp până la 1 iulie 2017 să obţină acest document, care este necesar în momentul depunerii spre avizare a planului de pază al oricărei unităţi.
Reglementările aflate în vigoare nu stabilesc un preţ fix pe care îl poate cere un evaluator de risc pentru realizarea unei analiza de risc la securitatea fizică, dar acestea pornesc de la 400 de lei pentru un spaţiu mic şi ajung şi la 5.000 de lei în funcţie de suprafaţă şi domeniul de activitate.
Bogdan Stancu, Manager General teamrisk.ro, una dintre firmele care realizează analize de risc, a declarat pentru avocatnet.ro că analiza de risc se efectuează de către un evaluator autorizat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar preţul variază „de la 600 de lei pentru un punct de lucru mic, de maximum 50 mp, 1.000 de lei pentru spaţii mai mari de 100 mp şi, pentru spaţiile ce depăşesc 200 mp, preţul poate ajunge între 2.000 şi 5.000 de lei, în funcţie de domeniul de activitate şi numărul de angajaţi”.
Amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei
Firmele care nu respectă obligaţia de a adopta măsurile de securitate prevăzute de Legea nr. 333/2003, în conformitate cu analiza de risc la securitatea fizică, riscă să fie amendate de către poliţişti, jandarmi, precum şi de către primari sau împuterniciţi ai acestora.
„În cazul încălcării prevederilor articolului 2 alin (3) din Normele Metodologice 2012, respectiv obligaţia de adoptare a măsurilor de securitate prevăzute de Legea nr. 333/2003 în conformitate cu analiza de risc efectuată de unitate, prin structuri de specialitate sau prin experţi abilitaţi, care deţin compentenţe profesionale dobândite pentru ocupaţia de evaluator de risc la securitate fizică, se aplică sancţiunile prevăzute de articolul 4 alin. 1 lit. d din Hotărârea 301/2012, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei”, a explicat pentru sursa citată avocata Ioana Maria Doaga.